Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

         

123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

Blog

 

 

Kaj boste delali v podjetju in kaj boste oddali podizvajalcem?

Danilo Tic

Pomembno vprašanje podjetja je, kaj delati v podjetju in kaj prepustiti podizvajalcem. Ko se odločate za oblikovanje strategije, so ta vpršanja ključna za učinkovitost in izzid, ki ga vodstvo podjetja želi doseči.

Ko ste analizirali poslovne procese in ugotovili kakšne socialne, emocionalne in materilne dodane vrednosti dostavljate svojim odjemalcem, je smiselno, da prepoznate tiste, ki prispevajo male dodane vrednosti in niso strateškega pomena za podjetje.

Prepoznavne aktivnosti s katerimi pridemo do dodanih vrednosti, ki jo ustvarjajo podizvajalci morajo imeti zemljevid poteka, po katerem morajo delati podizvajalci. V tem zemljevidu mora biti določen potek procesne aktivnosti, ki mora določati, kdo opravlja dela, kdo opravlja nadzor, katere dokumente uporablja, katere zapise ustvarja, kaj so vhodi, kaj izhodi in kdo to nadzira. Navedene procesne aktivnosti, je potrebno integrirati v procesno hišo podjetja, ki je nosilec posla.

Za preprečitev kraje intelektualne lastnine, je smiselno drobljenje naročil različnim podizvajalcem, s čemer se onemogoči povezovanje celotnega izdelka in kopiranja končnega izdelka. Takšna verižna organizacija je zelo kompleksna in zahteva specializacijo in veliko skladnost delovanja.

Učinkovita izgradnja verige dobaviteljev se lahko učinkovito analizira z uporabo platna poslovnega modela in z kombiniranjem poslovnih modelov. S to analizo preprosto prepoznamo mesto partnerjev podizvajalcev v posamezni verigi.

Danilo Tič